FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam
Hitünk a mindennapokban
Új hozzászólás
1 2 3 4 5 6 .8 9 10 11 13 14 15 16 17 18 19 20 

Grainau ( #642 ) 2010-09-04 10:13:01
Privát üzenet
Az igazaknak áldása által emelkedik a város; az istentelenek szája által pedig megromol.
/ Példabeszédek könyve 11,11 /
Válasz erre

Grainau ( #641 ) 2010-08-28 08:55:17
Privát üzenet
Ha parancsolataimat megtartjátok, megmaradtok a szeretetemben, ahogyan én mindig megtartottam az én Atyám parancsolatait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök teljessé legyen. (Jn 15,10-11)
Válasz erre

Grainau ( #640 ) 2010-08-26 21:45:05
Privát üzenet
Szegénnyé lesz, a ki cselekszik rest kézzel: a gyors munkások keze pedig meggazdagít.
/ Példabeszédek könyve 10,4 /
Válasz erre

Grainau ( #639 ) 2010-08-22 09:07:13
Privát üzenet
Most már fölkelek - mondja az Úr - a nyomorultak elnyomása, a szegények sóhajtása miatt, és szabadulást adok az arra vágyódónak. (Zsolt 12,6)
Válasz erre

Grainau ( #638 ) 2010-08-20 22:44:03
Privát üzenet
Hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, biztass teljes türelemmel és tanítással. Mert lesz idő, amikor az egészséges tanítást nem viselik el. (2Tim 4,2-3a)
Válasz erre

Grainau ( #637 ) 2010-08-19 21:56:02
Privát üzenet
A kik a veszedelem napját messze gondoljátok, és az erőszaknak széket emeltek;
/ Ámosz könyve 6,3 /
Válasz erre

Grainau ( #636 ) 2010-08-17 08:15:26
Privát üzenet
Ha Isteneteket, az Urat szolgáljátok, akkor megáld kenyérrel és vízzel. (2Móz 23,25a)
Válasz erre

Grainau ( #635 ) 2010-08-16 22:15:36
Privát üzenet
Az én juhaim hallgatnak a hangomra, és én ismerem őket, ők pedig követnek engem. (Jn 10,27)
Válasz erre

erzsebet1969 ( #634 ) 2010-08-15 17:07:25
Privát üzenet
Mert én tudom, hogy az én megváltóm él,
és utoljára az én porom felett megáll.
(Jób 19,25)
Válasz erre

Grainau ( #633 ) 2010-08-14 13:53:37
Privát üzenet
Az embernek pedig mondá: Ímé az Úrnak félelme: az a bölcseség, és az értelem: a gonosztól való eltávozás.
/ Jób könyve 28,28 /
Válasz erre

Grainau ( #632 ) 2010-08-13 07:52:07
Privát üzenet
Isten a gőgösöknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad."
(1Pt.5.5)
Válasz erre

Grainau ( #631 ) 2010-08-10 20:33:36
Privát üzenet
Az igaznak ajkai sokakat legeltetnek; a bolondok pedig esztelenségökben halnak meg.
/ Példabeszédek könyve 10,21 /
Válasz erre

Nortonka ( #630 ) 2010-08-10 08:53:36
Privát üzenet
Augusztus 10-én Szent Lőrinc emléknapja van, aki a III. században élt. Szent Lőrinc vértanú diakónus a legnagyobb tisztelettel körülvett szentek közé tartozik. A szentmise római kánonjában is helyet kapott, s a régi római naptárban kiemelt ünnep volt vértanúságának napja. Legendája úgy mondja, hogy sok beteget gyógyított meg csodálatos módon, és vakok szeme világát is visszaadta. Lőrinc mint diakonus különösen gondot viselt a szegényekre és a betegekre. Életéről azonban semmi, haláláról is csak néhány megbízható történeti adat maradt ránk.

A keresztény hívők az augusztus 10-e körül látható hullócsillagokat "Lőrinc könnyei"-nek nevezték el.
Válasz erre

Grainau ( #629 ) 2010-08-08 16:13:50
Privát üzenet
Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr, az a nép, amelyet örökségül választott. (Zsolt 33,12)
Válasz erre

Grainau ( #628 ) 2010-08-07 08:01:26
Privát üzenet
Mert az Isten országa nem szavakon alapszik, hanem erőn.(1Kor.4.20)
Válasz erre

Grainau ( #627 ) 2010-08-02 18:04:13
Privát üzenet
Éljetek szeretetben, ahogyan a Krisztus is szeretett minket, és önmagát adta értünk. (Ef 5,2)
Válasz erre

Grainau ( #626 ) 2010-07-28 01:27:55
Privát üzenet
Ami nem meggyőződésből fakad, az mind bűn.(Róm.14.23)
Válasz erre

Előzmény: ( #625 ) Grainau 2010-07-26 13:40:52
Grainau ( #625 ) 2010-07-26 13:40:52
Privát üzenet
Ha a Lélek által élünk, akkor éljünk is a Lélek szerint. (Gal 5,25)
Válasz erre

Grainau ( #624 ) 2010-07-25 10:19:47
Privát üzenet
Adjátok meg mindenkinek, ami jár neki: akinek adó, annak az adót, akinek vám, annak a vámot, akinek hódolat, annak a hódolatot, akinek tisztelet, annak a tiszteletet.(Róm.13.7)
Válasz erre

Grainau ( #623 ) 2010-07-19 19:30:50
Privát üzenet
Ha valamit kértek az én nevemben, én megcselekszem azt.
/ János evangéliuma 14,14 /
Válasz erre

Grainau ( #622 ) 2010-07-17 11:50:09
Privát üzenet
Vizsgálj meg, Istenem, ismerd meg szívemet! Próbálj meg, és ismerd meg gondolataimat! Nézd meg, nem járok-e téves úton, és vezess az örökkévalóság útján! (Zsolt 139,23-24)
Válasz erre

erzsebet1969 ( #621 ) 2010-06-29 13:16:44
Privát üzenet
Napi evangélium

2010. június 29. - Kedd, Szent Péter és Szent Pál apostolok

Abban az időben, amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte tanítványaitól: ,,Kinek tartják az emberek az Emberfiát?"
Ezt válaszolták: ,,Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának." Ő tovább kérdezte őket: ,,Hát ti kinek tartotok engem?" Simon Péter válaszolt: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia."
Erre Jézus azt mondta neki: ,,Boldog vagy, Simon Jónás fia, mert nem a test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám. Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait: Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is."
Mt 16,13-19

Elmélkedés:

Szent Péter apostol életének egyik legjelentősebb eseményéről olvashatunk a mai evangéliumban. Jézus kérdésére a többiek nevében is válaszolva Péter tesz hitvallást arról, hogy mesterüket Isten Fiának tartják. E hitvallást követően az apostol Jézustól új nevet, s ezzel új megbízatást kap, tudniillik a krisztusi közösség vezetését. Péter hitvallásával kapcsolatban Máté evangélista fontosnak tartja rögzíteni Jézus kijelentését, amely szerint e vallomás nem az apostol emberi gondolkozásából született, hanem isteni sugallatra, kinyilatkoztatásra. Az isteni kegyelem működése nem csupán itt, hanem Péter egész életében felfedezhető. Emberi képességeink segítségével nagyszerű dolgokat tehetünk, de Isten kegyelme még ezeknél is nagyobb küldetések sikerét hozza.
(c) Horváth István Sándor

Imádság:

Aranysugárral és vérpiros rózsával
feldíszítetted földünket, Fényszülte Fény,
e szent napon, mert vértanúkra lelt az ég,
s a vétkes is most bűnbocsánatot talál.

Mennynek kulcsára, föld tanítómestere,
világ bírái, mindenség fáklyái ők;
kereszten ez, a másik kard által dicső,
s az égi karban vannak már babérosan.

Ó, boldog Róma, két ily drága vértanú
ruházta rád saját királyi bíborát;
nem hírneved, az ő kiváló érdemük
tesz téged minden földi híresség elé.

Két szent Olajfa hűségnek közös tövén,
kérjétek Istent, hogy legyen szilárd hitünk,
erős reményünk, és a kettős szeretet
forrását lelve éljünk a halál után!

A Háromságnak örök dicsőség legyen,
és tisztelet és ujjongás és hatalom
az Egységben, ki mindenen uralkodik
az öröklétnek minden századain át. Ámen.

Forrás: http://www.evangelium.katolikus.hu
Válasz erre

erzsebet1969 ( #620 ) 2010-06-28 13:50:53
Privát üzenet
Napi evangélium

2010. június 28. - Hétfő

Amikor Jézus látta, hogy nagy tömeg veszi körül, meghagyta tanítványainak, hogy hajózzanak át a Genezáreti-tó túlsó partjára.
Ekkor egy írástudó lépett hozzá, és így szólította meg: Mester, követlek téged, bárhová mégy." Jézus figyelmeztette: ,,A rókáknak odújuk van, az ég madarainak fészkük, de az Emberfiának nincs hová lehajtania fejét."
Egy másik tanítványa pedig ezt kérte tőle: ,,Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat." Jézus azonban így válaszolt: ,,Kövess engem, és hagyd a holtakra, hogy eltemessék halottaikat!"
Mt 8,18-22

Elmélkedés:

Időnként elfog minket a lelkesedés. Időnként nagy elhatározásokat teszünk. Időnként fáradhatatlan lendülettel vágunk neki új utaknak. De aztán valami mégis visszahúz. Egy titokzatos erő fékezi lendületünket. Emelkedésünket megakadályozza valami, ami a földhöz köt. Jó szándékainkat néha egészen apró dolgok semmisítik meg.
Krisztus követéséhez nem elegendő a szándék. Nem elegendő, ha kinyilvánítjuk akaratunkat követésére. Egész életünket neki kell adnunk, mindenben azt a sorsot kell vállalnunk, amit Krisztus is vállalt. Felismerem-e, meg tudom-e nevezni azt, ami gátol abban, hogy teljesen Jézusért éljek? S vajon le tudom-e küzdeni ezt az akadályt?

Imádság:

Ó Krisztus, élő Isten Fia, szent angyalaid vigyázzák álmunkat, pihenésünket, fehérlő ágyunkat.
Mutassanak nekünk szendergésünkben igaz álomképeket, világmindenség fenséges fejedelme, nagy, titokzatos Király!
Sem démonok; sem baj vagy pusztulás, sem gonosz álmok ne zavarhassák pihenésünket, mély, zavartalan álmunkat.
Szent legyen ébredésünk, munkánk és egész napunk, amint az álmunk és pihenésünk zavartalan és szüntelen.

Forrás: http://www.evangelium.katolikus.hu
Válasz erre

erzsebet1969 ( #619 ) 2010-06-27 16:55:14
Privát üzenet
Napi evangélium

2010. június 27. - Évközi 13. vasárnap

Amikor már közel voltak Jézus szenvedésének és megdicsőülésének napjai, elhatározta, hogy Jeruzsálembe megy. Követeket küldött maga előtt. Ezek elindultak, betértek a szamaritánusok egyik falujába, hogy szállást készítsenek neki. De azok nem fogadták be Jézust, mert Jeruzsálembe tartott. Ennek láttán a tanítványok, Jakab és János felháborodtak: ,,Uram, akarod-e, hogy lehívjuk az égből a villámot, hadd pusztítsa el őket?" De ő hozzájuk fordult, és megfeddte őket: ,,Nem tudjátok, hogy milyen lelkület van bennetek. Az Emberfia nem azért jött, hogy az embereket elpusztítsa, hanem hogy megmentse." Ezután másik faluba mentek.
Történt pedig, hogy útközben valaki így szólt hozzá: ,,Követlek, bárhová mégy." Jézus így válaszolt: ,,A rókának van odúja, az ég madarainak fészke, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania."
Egy másikat Jézus szólított fel: ,,Kövess engem!" Az így válaszolt: ,,Uram, engedd meg, hogy előbb elmenjek és eltemessem apámat." ,,Hagyd a holtakra, hadd temessék el halottaikat - mondta neki -, te pedig menj, és hirdesd az Isten országát."
Egy harmadik ezt mondta neki: ,,Uram, követlek téged, de engedd meg, hogy előbb elbúcsúzzam a családomtól." Jézus így válaszolt: ,,Aki kezét az eke szarvára tette, és mégis hátratekint, nem alkalmas az Isten országára."
Lk 9,51-62

Elmélkedés:

Légy készen az indulásra!
A napokban érdekes összeállítást olvastam arról, hogy mire tanít bennünket Noé elbeszélése. Emlékszünk rá, hogy ő volt az a bibliai ember, aki nem sokkal a világ teremtése és a bűn elszaporodása után Isten parancsára bárkát épített, s a hatalmas vízözönt családjával és az állatokkal ezen vízi járműben vészelte át. Ilyen megállapítások voltak többet között a történettel kapcsolatban. Ne maradj le a hajóról! Tervezz előre és akkor építs, amikor még nem esik az eső! A bárkát egy amatőr, a Titanicot profik építették, mégis az első vízen maradt, a második pedig elsüllyedt mindjárt az első útján. Az általam legszellemesebbnek tartott kijelentés pedig így hangzik: Tartsd magad mindig jó kondiban, mert lehet, hogy már 60 éves is leszel, amikor valaki egy igazán nagy feladattal bíz meg!

A mai vasárnap evangéliumához kapcsolódóan ezt mondhatjuk: Légy mindig készenlétben, mert sosem tudhatod, mikor hív Jézus a követésére vagy egy új feladatra! Az evangéliumi részben három rövid találkozásról, három párbeszédről hallottunk. A három jelenetet a Jézus követés köti össze. Ketten maguk jelentkeznek, egyet pedig Jézus szólít meg. Ismerkedjünk meg ezekkel az emberekkel, akiknek természetesen nem a neve, nem is az életkora vagy családi származása a lényeges, hanem a szívük szándéka. Ezen, tehát a bennük élő szándékon múlik ugyanis, hogy elindulnak-e Jézus nyomában vagy sem. E három találkozás pontos irányelveket tartalmaz számunkra azzal kapcsolatban, hogy mire is vállalkozik, aki Jézus követője lesz.

Az első személy határozottan és magabiztosan lép Jézus elé és kijelenti: ,,Követlek, bárhová mégy." E magabiztos viselkedés arra utal, hogy az illető elszánt és kész mindenáron követni Jézust. A követésnek azonban nagy ára van, talán nagyobb, mint amit elképzelt. A veszélyek talán még annál is nagyobbak, mint amit gondolt. Sorsa még annál is nehezebb lesz, mint amit sejt. Jézus figyelmeztetése neki és napjaink magabiztos embereinek egyaránt szól: ,,A rókának van odúja, az ég madarainak fészke, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania", a tanítványnak tehát mindenben vállalnia kell mestere sorsát. Jézus mintha kissé lehűtené a lelkesedőt, s próbára akarja tenni, vajon valóban tudja-e, hogy mire vállalkozik. Napjainkba persze nincs vagy alig van szükség a túlzottan lelkesedők buzgóságának csillapítására, hiszen oly kevés fiatal van, aki ennyire céltudatosan döntene arról, hogy életét Jézus szolgálatába állítja.

A történet további részében Jézus szólít meg valakit, s arra kéri, hogy kövesse. Új életre hívja meg őt, új feladattal bízza meg, új lehetőséget kínál neki. De ez az ember mégis a régi dolgaihoz kötődik. A régi életéhez és személyes kapcsolataihoz fűző kötelezettségek terhelik, amelyek könnyen megakadályozhatják abban, hogy szabad szívvel elinduljon a Jézus által mutatott új úton. Vajon képes-e felszámolni múltját? Képes-e elszakadni régi életétől? Képes-e megszabadulni ,,holt terheitől", hogy élő lendülettel induljon neki az új feladatnak?

Az elbeszélés harmadik jelenetében ismét önkéntesen áll egy személy Jézus elé. Őt a családi kötelék késlelteti, húzza visszafelé. Nehéz számára az elszakadás a családtól, a biztonságot nyújtó otthontól, tehát, mindattól, ami eddigi életében meghatározó volt. Még visszafelé tekintene, mert nem érzi át annak jelentőségét, hogy aki nagy útra indul, nagy feladatot vállal, annak csak előre, az elérendő cél felé szabad néznie.

A három találkozás közös jellemzője, hogy az evangéliumi leírásból nem tudjuk meg, hogy miként döntenek. Az első személynél nem derül, ki hogy vállalja-e a hontalanságot, az állandó úton levést. A másodiknál sem derül ki, hogy hazatér-e elvégezni a temetést vagy elindul-e azonnal Jézus után. S a harmadik esetben sem tudjuk meg, hogy a búcsúzás vagy a követés a fontosabb. Mindhárom esetben nyitott marad a kérdés, s ezzel Szent Lukács evangélistának az lehetett a szándéka, hogy az olvasókat, azaz minket hozzon döntési helyzetbe. Vajon én mit tennék ilyen élethelyzetben? Kifogásokat keresnék? Meghátrálnék? Visszafelé indulnék? Csillapodna, megszűnne lelkesedésem? Vagy kész vagyok-e még nagyobb határozottsággal indulni? Készen állok-e az azonnali, késlekedés nélküli indulásra? Kész vagyok-e Jézusnak adni egész életem?
© Horváth István Sándor

Imádság:

Uram, Jézus! Készen állok arra, hogy tétovázás nélkül induljak és kövesselek téged! Tudom, hogy mennyire nehéz lesz ez út számomra, de vállalom, mert ez vezet holt múltamból a jövő felé, az élet felé, az üdvösség felé. Nem tart vissza semmi. Nem hátráltathat semmi. Nem akadályozhat semmi. Te vagy számomra az út és te vagy a cél! Te légy vezetőm az örök élet felé!

Forrás:http://www.evangelium.katolikus.hu
Válasz erre

Nusimami ( #618 ) 2010-06-18 09:35:37
Privát üzenet
2010. június 18. - Péntek

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: "Ne gyűjtsetek
magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, a
tolvajok meg kiássák és ellopják. Gyűjtsetek inkább kincseket a mennyben,
ahol sem a moly, sem a rozsda meg nem emészti, sem a tolvajok ki nem ássák
és el nem lopják. Mert ahol a kincsed van, ott van a szíved is. A test
világossága a szem. Ha szemed ép, egész tested világosságban lesz. De ha
szemed elhomályosodik, egész tested elsötétedik. Ha tehát a világosság
benned sötétség, maga a sötétség mekkora?"
Mt 6,19-23

Elmélkedés:

Jézus arra biztat minket, hogy olyan kincseket gyűjtsünk földi életünk
során, amelyekkel a mennyországba juthatunk. De melyek azok a kincsek,
amelyek által eljuthatunk az üdvösségre? A hitünk és az abból származó
jócselekedetek. Mindannyiunknak meg kell küzdenünk a hitünkért, s emellett
mindennapi feladatunk a jócselekedetek megtétele. Mindkettőnél nagy
szükségünk van Isten kegyelmére, nehogy letérjünk a hit útjáról vagy
helytelenül gyakoroljuk a szeretetet. Mindkettő a Krisztus által
emlegetett kincsnek számít. Ebből azonban nem következik az, hogy csupán
emberi erőnkkel, azaz erős hitünkkel és tevékeny szeretetünkkel
elnyerhetnénk az üdvösséget, hiszen ehhez szükséges az isteni a kegyelem
és Jézus megváltó cselekedete is.

Imádság:

Csapatszellem
Jóságos Istenünk, te pünkösdkor elküldted a Szentlelket nekünk. Ahogyan a
tűz elborítja a fát és a rőzsét, úgy töltötte el az apostolokat, a
tanítványokat és mindenkit, aki benned hitt. Fiad követőire egy addig
ismeretlen erő áradt ki és egységet teremtve bátorságot öntött beléjük.
Oly módon álltak ki egymásért és Jézus ügyéért, amit előtte el sem tudtak
volna képzelni. "Jöjj, Szentlélek Istenünk!" - ebben a kérésben erősítik a
keresztények ma is a Lélek utáni vágyukat és hitüket aziránt, aki segít,
vigasztal, erősít, összeköt és szeret.

Sok sportágban, így a labdarúgásban is sok múlik a jó csapatszellemen. Ezt
állandóan erősíteni kell, különösen akkor, ha sikerre készülnek, talán
éppen egy hosszú sikertelenség után. A csapatszellem megtapasztalható a
játékban, és megérezhető akkor, amikor a játékosok kölcsönösen lelkesítik
egymást, és nem mordulnak dühösen egymásra. Megtapasztalható, amikor
egymásért küzdenek és harcolnak, és nem magukat állítják a középpontba.
Add, Istenünk, hogy Fiad életéből és példájából, hasonló módon merítsenek
erőt és bátorságot az emberek, hogy tudatos keresztény életformát
valósítsanak meg! Add az embereknek Szentlelkedet, hogy egy szív és egy
lélek legyenek, eltelve az egyetemes Lélekkel, aki nem elválaszt, hanem
összeköt!
Válasz erre

Nusimami ( #617 ) 2010-06-17 11:05:21
Privát üzenet
2010. június 17. - Csütörtök

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: "Amikor imádkoztok, ne
szaporítsátok a szót, mint a pogányok! Azt hiszik ugyanis, hogy akkor
nyernek meghallgatást, ha sokat beszélnek. Ne utánozzátok őket! Hiszen
mennyei Atyátok tudja, mire van szükségetek, még mielőtt kérnétek őt. Ti
tehát így imádkozzatok:
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy,
szenteltessék meg a te neved;
jöjjön el a te országod;
legyen meg a te akaratod,
amint a mennyben, úgy a földön is.
Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma;
és bocsásd meg vétkeinket,
miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek;
és ne vígy minket kísértésbe,
de szabadíts meg a gonosztól!
Mert ha ti megbocsátjátok az embereknek, hogy (ellenetek) vétettek,
mennyei Atyátok nektek is megbocsátja bűneiteket. De ha ti nem bocsátotok
meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg nektek bűneiteket."
Mt 6,7-15

Elmélkedés:

A kommunikációs eszközök gyors fejlődésének korában egyre több eszköz áll
rendelkezésünkre, hogy akár nagy távolságokból is kapcsolatba kerüljünk
emberekkel. Mindeközben azonban veszélynek, illetve káros hatásnak kell
tekintenünk azt, hogy a személyes kapcsolatok, beszélgetések leépülnek.
Kevesebbet beszélünk, beszélgetünk embertársainkkal és persze Istennel is.
Az imádság az Istennel való beszélgetés. Közvetlen, személyes és őszinte
beszélgetés. Az ember részéről nem szorítkozhat csupán a segítségkérésre,
hanem a dicsőítésben és a hálaadásban is meg kell nyilvánulnia. A Jézus
által tanított imádságban kéréseket fogalmazunk meg, amelyekkel egyúttal
elismerjük, hogy Isten képes megadni nekünk mindazt a jót, ami
üdvösségünkhöz szükséges.

Imádság:

Legendás játékosok
Jóságos Istenünk, a labdarúgásban olyan legendás játékosok fejlődnek ki,
mint talán semmilyen más sportágban. Nem hamis példaképek vagy bálványok
ők, hanem személyiségek, akik sportolóként, labdarúgóként példaértékűekké
váltak. Ilyen személyiség például Puskás Ferenc, aki játékosi
színvonalának, zsenialitásának, ügyességének, valamint emberi értékeinek
köszönhetően sokak számára követendő példa lett. Szurkolók és játékosok
világszerte rajonganak érte, bár az utóbbiak talán sosem érhetik el
nagyságát.

Istenünk! Vetélkedhet-e azonban az emberi dicsőség a te Fiaddal, a
legtökéletesebb példaképpel? Mennyivel inkább lehet ő a követendő példa,
az ő teljesítménye értékelendő, szeretendő és megtartandó számunkra!
Engedd megértenünk, hogyan dicsőíthetjük meg Fiad művét, és hogyan
tehetjük azt teljessé életünkben!
Válasz erre

Nusimami ( #616 ) 2010-06-16 09:49:06
Privát üzenet
Katolikus pappá szenteltek egy nyolcgyermekes családapát

Katolikus pappá szenteltek egy nyolcgyermekes, volt protestáns lelkipásztort az Egyesült Államokban a Harrisburgi Egyházmegye szolgálatára.

Paul Shenck zsidó családban született, és 16 évesen keresztelték meg. 1994-ben hagyta ott az általa alapított evangéliumi neoprotestáns közösséget, majd New York államban lett a megreformált episzkopális egyház lelkipásztora. Végül 2004-ben katolizált.

Feleségével 33 éve házasok. Pappá szentelését II. János Pál egy 1980-ban kiadott rendelkezése tette lehetővé, ami bizonyos feltételek megléte esetén engedélyezi házas férfiak pappá szentelését is.

Shenck egyébiránt Baltimore-ban 1997-ben megnyitotta egy abortuszellenes szervezet, a National Pro-life Center irodáját. Ma ő a szervezet elnöke. Emellett egyházmegyéje Tiszteld az életet!-irodájának vezetője (Respect Life Office).

Nem ő lesz az egyetlen sokgyermekes pap az Egyesült Államokban. Egy eredetileg baptista lelkipásztor, Scott Canton tíz éve katolizált, majd papnak tanult. Mára megkapta az engedélyt a Hittani Kongregációtól, majd a pápától felszentelésre, ami 2011-ben várható. Scott Canton a Rochester-i Egyházmegye papja lesz - írja a CNA.

Magyar Kurír
Válasz erre

Nusimami ( #615 ) 2010-06-16 09:41:57
Privát üzenet
2010. június 16. - Szerda

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: "Vigyázzatok!
Jótetteitekkel ne hivalkodjatok az emberek előtt, mert így a mennyei
Atyától nem kaptok értük jutalmat. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne
kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógákban és az
utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony, mondom nektek, ezzel már
meg is kapták jutalmukat. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne tudja bal
kezed, mit cselekszik a jobb kezed, hogy adományod rejtekben legyen, és
akkor Atyád jutalmaz meg érte, aki lát téged a rejtekben is. Amikor pedig
imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek az
emberek szeme láttára a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni!
Bizony, mondom nektek, már meg is kapták jutalmukat. Amikor imádkozol,
menj be a szobádba, és zárt ajtó mögött, a rejtekben imádkozzál Atyádhoz!
Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. Amikor böjtöltök, ne
legyetek komorak, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az
emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony, mondom nektek, ezzel már meg
is kapták jutalmukat. Amikor tehát böjtölsz, illatosítsd be hajadat és
mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak
Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet
neked."
Mt 6,1-6. 16-18

Elmélkedés:

A mai jézusi beszéd, amely az előzők folytatásaként szintén része a hegyi
beszédnek, a vallásosság, illetve a jámborság három cselekedetéről, az
alamizsnálkodásról, az imádságról és a böjtölésről szól. Jézus új alapokra
helyezi az Istennel való kapcsolat e jellegzetes tetteit. Szavai szerint
nem a külsőségek megtartása a fontos, hanem a szív szándéka. A
jócselekedeteket, az alamizsnaadást, az imádságot és a böjtölést nem azért
kell megtenni, hogy az emberek tetszését elnyerjük, s így azt gondolják
rólunk, hogy nagyon vallásosak vagyunk, hanem Isten iránti szeretetből, az
Ő tetszését keresve tegyük meg mindezt. Nagyon hasznos, ha a mindennapi
lelkiismeretvizsgálat során nem csak a konkrét tetteinket szemléljük,
hanem azok gyökerét, a szándékot is megvizsgáljuk.

Imádság:

Vereség
Jóságos Istenünk! Az emberhez tartozik az is, hogy a kudarccal is együtt
kell élnie. A vereségek nem teszik egyszerűbbé az életet. Ez az élet
minden területére igaz, így van ez a sportban is. A nézők hetente
láthatják és megfigyelhetik, amikor a játékosok elveszítenek egy-egy
futballmérkőzést. Ilyenkor lehorgasztott fejjel kullognak le a pályáról. A
győztesek bezzeg ragyognak, büszkén mutatják magukat az ünneplő
rajongóknak, átölelik egymást, egyszerűen boldogok. Úgy tűnik
mindenesetre, hogy a vesztesnek csak a csalódás és a beletörődés marad.

Csak a győztest ünnepelni és a vesztesre nem figyelni, ez egyszerűen nem
illik a sporthoz. A sportnak mindig játéknak kell lennie, az erő
sportszerű játékának, és ennek így is kell maradnia. Segítsd, Istenünk, a
sportért felelősöket, hogy ezt felismerjék! Add a sportszerű veszteseknek
a jó szót, hogy a kudarcon keresztül is gazdagodhasson személyiségük.
Részesítsd őket Fiad szellemében, aki szeretettel fordult az emberekhez
minden helyzetben és időben, és a biztonságot nyújtotta nekik!
Válasz erre

Nusimami ( #614 ) 2010-06-14 17:02:11
Privát üzenet
Babits Mihály - Miatyánk

Miatyánk ki vagy a mennyekben,
harcokban, bűnökben, szennyekben,
rád tekint árva világod,
a te neved megszenteltessék,
a te legszebb neved. Békesség!
Jöjjön el a te országod.
Véres a földünk, háború van,
kezed sujtását sejtjük, uram,
s mondjuk, de nyögve, szomorúan,
add, hogy mondhassuk könnyebben,
Legyen meg a te akaratod!
mint angyalok mondják mennyekben.
Előtted uram, a hon java,
s hulljon a lomb, csak éljen a fa,
de vajon a legkisebb lombot
nem őrzi-e atyai gondod?
nem leng-e az utolsó fürtön is
áldva miképpen mennyekben,
azonképpen itt a földön is?
Megráztál, nem lehet szörnyebben,
már most ami fánkon megmaradt
őrizd meg őszig a bús gallyat,
mindennapi kenyerünket add
meg nekünk ma, és gyermekeinket
növeld békére, ha bűn, hogy lábunk
ma vérbe csúszik meg, értük az!
Bocsásd meg a mi bűneinket,
miképpen mi is megbocsátunk
ellenünk vétetteknek, a gaz
tied, büntetni, mienk csak az,
hogy védelmezzük a mieinket!
És ne vígy a kísértetbe minket,
hogy ártatlanságunk tudatát,
mint drága páncélos inget
őrizzük meg bár véresen,
hogy át ne hasadjon sohasem.
Jaj, aki ellenünk mozdul,
megvívunk, készen, bármi csatát,
de szabadíts meg a gonosztól,
mert tiéd az ország,
kezedbe tette le sorsát,
s te vagy a legnagyobb erősség,
ki neveden buzdul,
bármennyit küzd és vérez,
előbb vagy utóbb övé lesz
a hatalom és a dicsőség!
Válasz erre

Nusimami ( #613 ) 2010-06-14 10:12:35
Privát üzenet
2010. június 14. - Hétfő

Jézus a hegyi beszédben így szólt tanítványaihoz: "Hallottátok, hogy a
régieknek ezt mondták: Szemet szemért, fogat fogért. Én pedig azt mondom
nektek: Ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem ha valaki arcul üt téged
jobb felől, tartsd oda neki a bal arcodat. Aki perbe fog, hogy elvegye a
ruhádat, annak add oda a köntösödet is. És ha valaki egy mérföldnyire
kényszerít, menj vele kétannyira. Adj annak, aki kér, és aki kölcsönt
akar, el ne fordulj tőle."
Mt 5,38-42

Elmélkedés:

Jézus mai beszéde arra a kérdésre ad választ, hogy miként kell a
keresztény embernek válaszolnia az őt érő rosszra. Urunk először az
ószövetségi törvényt idézi, amely a "szemet szemért, fogat fogért" elmélet
nevében megengedte, hogy a rosszat hasonló mértékű rosszal viszonozzák.
Jézus új törvénye azonban ezt nem engedi meg, mert akkor gyakorlatilag nem
volna vége a rossznak. Ha minden sérelmet megbosszulnánk, és nem tudnánk
megbocsátani, akkor nagyon hamar a végtelenségig elhatalmasodna a gyűlölet
és az ellenségeskedés a világban. Mint ahogyan erre napjainkban is látunk
példákat olyan helyeken, ahol nem ismerik a megbocsátás fogalmát.
Jézus azt ajánlja, hogy ne alkalmazzunk testi erőszakot vagy sértést, de
nem zárja ki annak lehetőségét, hogy szelídséggel és jó szóval meggyőzzük,
lefegyverezzük a másikat. Higgyünk abban, hogy a jó erőszak nélkül is
képes legyőzni a rosszat! Ne alkalmazzuk a bosszú eszközét, hanem jóval
próbáljuk meg viszonozni a bántásokat.

Imádság:

A ghánai labdarúgó-válogatott imája
Urunk, segíts minket sportszerűen játszani. Add, hogy játékunk tetszésre
találjon előtted. Add, hogy egész életünk sportszerű "játék" legyen és
neked, valamint embertársainknak örömére szolgáljon. Légy irgalmas és
segíts nekünk nyerni a mostani mérkőzésen és majd később is, amikor
életünknek és a játéknak vége szakad.

Válasz erre

Nusimami ( #612 ) 2010-06-13 09:55:48
Privát üzenet
2010. június 13. - Évközi 11. vasárnap

Abban az időben: Egy farizeus meghívta Jézust, hogy étkezzék nála. Betért
hát a farizeus házába, és ott asztalhoz ült. Élt a városban egy bűnös nő.
Amikor megtudta, hogy Jézus a farizeus házában van vendégségben,
alabástromedényben illatos olajat hozott. Megállt hátul, Jézus lábánál.
Sírt, könnyeivel öntözte Jézus lábát, majd hajával megtörölte, és
csókolgatta. Végül pedig megkente illatos olajjal.
Ennek láttára a vendéglátó farizeus így szólt magában: "Ha ez próféta
volna, tudná, hogy ki és miféle, aki érinti őt: hogy ez egy bűnös nő."
Jézus akkor hozzá fordult: "Simon, mondanék neked valamit." Az így
válaszolt: "Mester, beszélj!" "Egy hitelezőnek két adósa volt. Az egyik
ötszáz dénárral tartozott neki, a másik ötvennel. Nem volt miből
fizetniük, hát elengedte mindkettőnek. Melyikük szereti most jobban?" "Úgy
gondolom az, akinek többet engedett el" - felelte Simon. "Helyesen
ítéltél" - válaszolta.
Majd az asszony felé fordulva így szólt Simonhoz: "Látod ezt az asszonyt?
Betértem házadba, s te nem adtál vizet a lábamra. Ez viszont könnyeivel
öntözte a lábamat, és hajával törölte meg. Csókot sem adtál nekem, ez meg
szüntelenül csókolgatja lábamat, amióta csak bejött. Aztán te nem kented
meg fejemet olajjal. Ez meg kenetet öntött a lábamra. Azt mondom hát
neked, sok bűne bocsánatot nyer, mert nagyon szeretett. Akinek keveset
bocsátanak meg, az kevésbé szeret." Aztán így szólt az asszonyhoz:
"Bocsánatot nyertek bűneid. Menj békével!"
Erre a vendégek kezdték mondogatni magukban: "Ki ez, hogy még a bűnöket is
megbocsátja?" Ő pedig ismét az asszonyhoz fordult: "A hited megszabadított
téged. Menj békével!"
Ezután bejárta a városokat és a falvakat, tanított és hirdette az Isten
országát. Vele volt a tizenkettő és néhány asszony, akiket a gonosz
lelkektől és a különféle betegségektől megszabadított: Mária, melléknevén
Magdalai, akiből hét ördög ment ki, Johanna, Heródes intézőjének, Kuzának
a felesége, Zsuzsanna és még sokan mások, akik vagyonukból gondoskodtak
róla.
Lk 7,36-8,3

Elmélkedés:

Az Atya nevében, a Fiú személyében, a Szentlélek erejében
XVI. Benedek pápa egy esztendővel ezelőtt, 2009. június 19-én, Jézus szent
szívének ünnepén nyitotta meg a Papság évét Rómában. A Szentatya azzal a
szándékkal hirdette meg ezt a tematikus évet, hogy új módon mutassuk be a
papi szolgálat nagyságát és szépségét, valamint az esztendő erősítse meg
szolgálatukban a lelkipásztorokat és adjon nekik új örömöket. A Papság éve
lehetőséget adott nekünk, papoknak arra, hogy megújítsuk
elkötelezettségünket papi hivatásunkban, a híveket pedig arra ösztönözte,
hogy még buzgóbban imádkozzanak papjaikért és új papi hivatásokért. Miután
a mögöttünk álló hét péntekén, szintén Jézus szent szívének ünnepén a
Szentatya a világ minden részéből érkező mintegy tizenhétezer pap
jelenlétében bezárta a Papság évét, a mai vasárnap szentmiséjén most mi is
lezárjuk ezt az évet, hálát adva Istennek az esztendő lelki gyümölcseiért.

Néhány héttel ezelőtt első lelkipásztori helyemre, egy kis zalai faluba,
Tótszentmártonba hívtak szentmisét tartani, s délután volt alkalmam arra,
hogy meglátogassak néhány családot. Ellátogattam többek között egykori
tanítványom, Eszter családjához. Nevezhetném őt máshogyan is, de akkor oda
volna a történet hitelessége. Szóval, Eszterékhez megérkezve a nagypapát a
tornácon, egy nagy karosszékben ülve találtam. Jakab bácsi, aki annak
idején közel járt a nyolcvanhoz, s most már 95 éves, rongyosra imádkozott
könyvekkel volt körülvéve. Mások bizonyára félreértenék, de én tudtam,
hogy kicsorduló könnye a boldogság jele. A számomra leghasználtabbnak tűnő
könyvből egy kis szentképet vett elő, majd láthatóan sokszor megtett
mozdulattal a megfakult képecskével keresztet vetett. Jakab bácsi már
nehezen beszél, de ez a mozdulat mindennél többet mondott számomra, hiszen
az erősen megkopott szentkép az én egykori újmisés papi képem volt. Jakab
bácsi tizenhat éve imádkozik értem, a papért, s meg merem kockáztatni a
kijelentést, hogy nála többet csak az édesanyám imádkozhat pap fiáért.

A múlt vasárnap kértem, hogy a mostani szentmisére mindenki hozzon magával
egy újmisés papi képet. Köszönöm, hogy megtették. Vegyük most elő, fogjuk
a kezünkbe! A kép bizonyára a papságra vagy a legfontosabb papi feladatra
a szentmisére utal, de ábrázolhat mást is. Ha most megfordítjuk, a
hátoldalán az újmisés jelmondatot olvashatjuk, azt a többnyire szentírási
idézetet, amellyel egykor elindult, s amelynek fényében lezajlott egy papi
élet. Az újmisés nevét olvasva feltűnik előttünk a pap arca, s talán hozzá
kapcsolódó emlékek jutnak eszünkbe. Egészen biztos vagyok benne, hogy
amikor az újmisés áldással együtt megkaptuk ezt a képet, elhangzott az a
kérés, hogy imádkozzunk majd azért a papért, akinek első szentmiséjén
kaptuk. Megtettük ezt? Imádkoztunk érte? Lehet ugyanis a papokról
kritikákat mondani, lehet rosszalló megjegyzésekkel illetni őket, ki lehet
beszélni hibáikat, de mi értelme volna ennek? Sokkal nagyobb szükség van
arra, hogy a hívek imádkozzanak a papokért, mindenekelőtt saját
plébánosukért és lelkipásztoraikért, hogy valamennyien Istennek tetsző
módon végezzék papi szolgálatukat! Engem nagyon megnyugtat, hogy az
édesanyámon kívül él legalább egy ember, Eszter nagypapája, az idős Jakab
bácsi, aki biztosan imádkozik értem minden nap. Nagyon örülök annak, ha
valaki imádkozik azért a papért, akinek újmisés szentképét most a kezében
tartja. Akik megfeledkeztek erről, azokat pedig bátorítom, hogy a jövőben
imádkozzanak érte! A hívek buzgó imádsága nagy erőforrás minden pap
számára.
A papság éve befejezése kapcsán imádkozzunk azért, hogy minden pap a
mennyei Atya nevében, Jézus Krisztus személyében és a Szentlélek erejével
végezze szolgálatát!

Imádság:

Hívők imája a papokért
Mennyei Atyánk! Papjaid életük minden napján a Te nevedben végzik
szolgálatukat. Adj nekik erőt, hogy szüntelenül a Te jelenléted
képviselői, a Te szereteted küldöttei, a Te gondviselésed eszközei és a Te
irgalmad közvetítői legyenek számunkra!
Urunk, Jézus Krisztus! A papok egész életük során a Te szeretetedben
szeretnének élni. Segítsd őket, hogy mindig a Te személyedben cselekedve
mutassák be a szentmisét, a Te küldöttedként hirdessék az örök élet
tanítását és a Te megbízottadként szolgáltassák ki az nekünk a Te életet
adó és életünket megújító szentségeidet!
Szentlélek Isten! Te nem csak az Egyházban, hanem minden papban is élsz.
Segítsd a papokat sugallataiddal, ötleteiddel és tanácsaiddal, hogy papi
életükkel jó példát mutassanak a fiataloknak és az evangélium hirdetésével
Isten felé vezessenek minket!

Pap imája
Mennyei Atyám! Életem minden napján a Te nevedben akarom végezni papi
szolgálatomat. Adj nekem erőt, hogy szüntelenül a Te jelenléted
képviselője, a Te szereteted küldötte, a Te gondviselésed eszköze és a Te
irgalmad közvetítője legyek az emberek számára!
Uram, Jézus Krisztus! Egész életem során a Te szeretetedben szeretnék
élni. Segíts engem, hogy mindig a Te személyedben cselekedve mutassam be a
szentmisét, a Te küldöttedként hirdessem az örök élet tanítását és a Te
megbízottadként szolgáltassam ki az embereknek életet adó és életüket
megújító szentségeidet!
Szentlélek Isten! Te nem csak az Egyházban, hanem minden papban, így
bennem is élsz. Segíts sugallataiddal, ötleteiddel és tanácsaiddal, hogy
papi életemmel jó példát mutassak a fiataloknak és az evangélium
hirdetésével sokakat vezessek Isten felé!

Válasz erre

Nusimami ( #611 ) 2010-06-12 14:17:32
Privát üzenet
Felsőzsolca
2010. június 12.

Egy település polgármester nélkül...

Megjöttünk. Tizenkét órai utazás és munka után végre asztalhoz ültem, egy tányér meleg leves és egy pohár bor. Egyszerű vacsora, de ahol jártunk ott ez elképzelhetetlen luxus. Furcsa ezt leírni a XXI. század elején, de igaz. Az árvíz levonulta után lett igazán katasztrófa sújtotta terület Felsőzsolca.

Összedőlt házak, már sírni sem tudó tulajdonosokkal, felnyitott tetejű autók, amiknek sár van az utasterében, szőnyegek, és ruhák kiteregetve mindenütt. A tegnapi gátak, ma bűzlő homokzsákok csupán, a tegnapi vízszörnyeteg, ma vízátfolyás, mely szúnyoglárvák milliárdjait dajkálja és kész a fertőző miazmákat a védekezésben megfáradt emberekre zúdítani. Egy asszony talicskában tol két üveg vizet, egy kenyeret, és némi lisztet. Vajon hány ember mai megélhetése ez? Vajon, ha nem hal éhen, és nem őrül bele a veszteségbe, ha nem viszi el a kitörni kész járvány, tud e még szeretettel nézni falujára, és a Sajóra, ami lassan kicsiny patakká szelídül?

Vajon, hol a polgármester? Hol vannak a közmunkások? Ki szervezi meg a kárenyhítést? Vajon ki tartja most a frontot, mikor én a levesemet eszem? - ezek a gondolatok kavarognak bennem, míg fáradt tagjaimat pihentetve soraimat írom, és kérem:

Segítsenek!!!

Nem nekem. Nem a segélyszervezeteknek, hanem a bűzös létől szabadulni vágyó, víz és villany nélkül maradt embereknek. Az édesanyának, aki sírva köszönte meg a segély pelenkát, mert két napja már csak kétes tisztaságú rongyokba tudta becsavarni kisdedét. Gabinak az elcsigázott civilnek, aki polgármester, jegyző, és mindenki más nélkül is menti a falut.

Magunknak segítsünk, mert nem nézhetünk többé tükörbe ha veszni hagyjuk embertársaink.

Önöknek nincs orrában a bűz, a TV nem közvetíti az őrület határán lévő emberek tekintetét, és nem hallják az önfeladás határán lévő emberek keserű szavát. Ülnek a TV előtt, kortyolják sörüket a közel 40 fokban, ebédelnek, vagy kirándulnak, akárcsak én...

... de közben bűzös lében fortyogó szúnyoglárvák milliárdjai készülnek megfosztani egészségüktől, életüktől azokat, akiknek már semmilyük sem maradt...

2010. 06. 11.Bikádi László
Válasz erre

Nusimami ( #610 ) 2010-06-12 13:27:52
Privát üzenet
2010. június 12. - Szombat

Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: "Hallottátok, hogy ezt
is mondták a régieknek: "Hamisan ne esküdj, és tartsd meg az Úrnak tett
esküdet!" Én pedig azt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek! Sem az
égre, mert az az Isten trónja, sem a földre, mert az lábának zsámolya, se
Jeruzsálemre, mert az a nagy Király városa! De még saját fejedre se
esküdj, mert egyetlen hajszáladat sem tudod ősszé vagy feketévé tenni.
Legyen a ti beszédetek "igen, igen, nem, nem"; ami ettől eltér, az a
gonosztól van."
Mt 5,33-37

Elmélkedés:

Ne esküdjetek! - hangzik Jézus egyértelmű kijelentése a mai evangéliumban.
Jézus korában és azt megelőzően is, az esküt azért használták, hogy az
emberek az általuk mondottak igaz voltát Istenre való hivatkozással
megerősítsék. Mivel azonban sokan visszaéltek ezzel és sok esetben hamis
vagy valótlan dolgok bizonyítására akarták felhasználni az esküt, Jézus
azt tanácsolja tanítványainak, hogy inkább ne tegyenek esküt. A szavak
őszinteségét azonban természetesen továbbra is megkívánja, a hazug beszéd
ugyanis lerombolja a bizalmat az emberek között. Az ember, aki elutasítja
az igaz Istent, egész életével hazudik, sőt, másokat is eltérít
hazugságaival az igaz Istentől és az igazság tanításától. Krisztusban
ragyog fel számunkra az örök Igazság.

Imádság:

Legszentebb Szűz, aki habozás nélkül fölajánlottad magadat a
Mindenhatónak, hogy megvalósítsa (rajtad keresztül) az üdvösség tervét,
önts bizalmat a fiatalok szívébe, hogy mindig támadjanak közülük lelkes
lelkipásztorok, akik a keresztény népet az élet útján vezessék, Istennek
szentelt lelkek, akik tanúságot tehetnek feltámadt Fiad szabadító
jelenlétéről tisztaságban, szegénységben és engedelmességben.
II. János Pál pápa
Válasz erre

1 2 3 4 5 6 .8 9 10 11 13 14 15 16 17 18 19 20 
FőoldalAdataimKvízKvíz RanglistaÜzenetekIsmerőseimKéptárFórum
E-mail cím:
Jelszó:        
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszavam

Kapcsolat: info@kvizcity33.hu
2008 Kvízcity33.hu. Minden jog fenntartva!
Polgári Kvízjáték oldal